Pastorns blogg

2021-04-06

Igår kom andra säsongen av serien The Chosen. Kan varmt rekommendera dessa skildringar om Jesus och hans lärjungar. På näthinnan har jag Petrus, när han kämpar med att få fisk hela natten, han är dödstrött och besviken. Då kommer Jesus och förändrar allt. Ja, se den.

Den finns att ladda ner på telefon och dator. Trailer finns nedan.

***

Vilken helg vi hade.

Påsk+ var överallt.

I torsdags hade vi nattvardskväll gemensamt med Korskyrkan. Unga vuxna var under fredagen och lördagen ute på stan och bjöd på kaffe. Långfredagens gudstjänst var fantastisk. Stig Bomberhult predikade, ja, du kan se allt på Youtube. I söndags var det Söndagarnas Söndag – Påskdagen. Jesus lever! Allting förändrades efter den dagen. Jesus har sista ordet.

Vad var ditt påsk+ eller vad blir ditt påsk+? För nu lever vi i påskens tid.

Blev så glad över ett arrangemang som gjordes bland ungdomar ute på stan under långfredagen. Det var bibeldrama, korv med bröd med ungdomar i epa-traktorer. Kreativt!

***

Vi fick som familj vara uppe i Borås i helgen. Var och kollade på vårt kommande hus och njöt av gemenskap och tid med varandra.

***

Ikväll fortsätter vi med Bibelstudierna, vi är i sjätte kapitlet i Markusevangeliet. Du hittar länk till Zoom i kalendern på vår hemsida. Häng med!

***

2021-03-30

Stilla veckan. Vilket fint uttryck.

Vet inte om du upplever ditt liv stilla just nu, men påskens stora berättelse handlar om en frid som vi kan få i vårt inre, en frid som förvandlar allt.

Stilla veckan – kan det också vara så att när vi stillar oss, finner vi något som vi inte upptäcker i livets snabba ekorrhjul? I Psalm 46 står det:

”Bli stilla och besinna att jag är Gud.”

***

Under denna vecka vill uppmuntra alla att göra goda handlingar, vi kallar det Påsk+. Har hört om människor som ska ge blommor till grannar och ge bort boken ”Det är inte kört” som vi har i kyrkan. Läs mer om olika idéer här.

Mikaell Kuusela bjuder också in till de som vill göra något för de som kör epa-traktor. Han har förberett där man kör runt i Borås och får se påskens berättelse. Här kan man vara med och hjälpa till. Maila Mikaell om du vill vara med och göra något gott på fredag kväll, mikaell.k@bkskola.se.

***

I söndags var det gudstjänst, jag fick förmånen att predika om hur det är att följa Jesus i denna tiden. Fantastisk sång och musik, ja, jag insåg vilka duktiga medarbetare vi har i vår kyrka. Allt från teknik, musik, tal, ljus, ja, allt samverkar till det bästa. Gudstjänsten kan du se här nedan.

***

På kvällen hade vi församlingsmöte. Vi beslutade att uppgradera kyrksal och kyrktorg under denna tid när vi inte kan ha kyrkan öppen för allmänheten. Så det blir spännande att välkomna alla sedan till kyrkan. Vi bygger kyrkan dubbelt, för det handlar ytterst om människor, men vi har också förmånen att få mötas i ett stort och fint hus. Ja, allt samverkar till det bästa.

***

Nu på torsdag är det nattvard, både digitalt och fysiskt. Man kan koppla upp sig via zoom, men man kan också till kyrkan och få bröd och vin. Läs mer i vår kalender.

***

2021-03-24

Igår kväll hade vi Bibelstudium utifrån Markus femte kapitel. Vi satt efter läsningen, studiet och samtalet och förundrades över Jesus. Han är ojämförbar. Han är som ingen annan. I en helt egen division. Bibeln blev den kvällen som en skatt vi öppnade tillsammans och fann skriften stjärna och kärna: Jesus.

***

Förra veckan möttes vi i BER – Borås ekumeniska råd. En sak som kom upp var situationen för flyktingarna i Borås pga nedläggningen av Migrationsverkets boenden. Vi står tillsammans i kyrkornas flyktingrådgivning och försöker på olika sätt att göra skillnad för dessa som sökt hjälp i vårt land. Situationen blir inte heller enklare på grund av pandemin. Mer information om arbetet finns på hemsidan – http://www.kfrboras.se/

***

Nu på söndag 18.00 har vi ordinarie administrationsmöte och församlingsmöte för medlemmar. Spännande info från missionsrådet och information om uppgraderingen av kyrksalen och foajén. Det blir bra!

***

I söndags predikade Urban Klintenberg och det var en härlig gudstjänst. Det handlar om tron i vardagen, att få höra Guds röst.

Häng med i gudstjänsten här nedan.

Blessings!

2021-03-17

I lördags var det dags, över 20 par möttes på äktenskapskursen. Vilken vacker syn att se skärmen fyllas av par som ville satsa på sin relation. Vi fick med oss några enkla och viktiga tips. Ser framemot att mötas igen om två veckor.

***

Igår fick jag förmånen att gå på en bönepromenad i vår stad. I Norrby gick vi runt och bad och plockade skräp. Helighet och renhet, det hänger ihop.

***

Såg du gudstjänsten i söndags? Adam predikade om vår Gud som är med oss mitt i vardagen. Vi fick bli överraskade av ett pris och det var härlig lovsång. Följ med i gudstjänsten här nedan.

***

Ikväll har vi årsmöte för BER – Borås ekumeniska råd. Vi ska blicka tillbaka men framförallt samtala om pingsten och advent, två möjligheter att tillsammans göra det bästa för vår stad. Ungdomarna i stadens kyrkor möts redan till helgen till K.ung. Tacksam över gott samarbete!

***

Läste en intressant artikel som handlade om hur vi i Sverige möter konflikter. Poängen var att vi i Sverige tenderar att skvallra istället för att ställa till med en scen, när det uppstår konflikter. Är det så? Att i ett välfärdssamhälle väljer man skvaller istället för bråk. Men vet du vad, vi kan välja en annan väg. Jesus visade den. Att tala gott, att tala sant och att våga vara svag.

Som troende tillhör vi ett annat rike. WWJD – What Would Jesus Do?

Om han gick i våra skor.

Gick till vårat jobb.

Bodde i mitt kvarter.

Han skulle gjort allt för förlåtelse.

***

Nu på söndag 11.00 predikar Urban Klintenberg om en talande Gud.

***

Här kan du hänga med i söndagens gudstjänst:

2021-03-09

Tänk att så många ville satsa på sitt äktenskap, på sin relation med sin kära. Över 20 par har anmält sig till kursen som startar på lördag, så kul!

Vi utgår från Alphas nya äktenskapskurs.

***

I söndags fick vi ännu en gång vara med på gudstjänst. Underbar sång och musik och Amalia Smids gjorde fantastiskt jobb som mötesledare. Tyvärr strulade tekniken vid min predikan, men budskapet var: Livet som vi längtar efter kommer ur vår bekännelse. That´s it!

Häng med på gudstjänsten nedan.

***

Tänkte under veckan på bön.

Att det finns enskild bön och gemensam bön.

Den enskilda, på något sätt alltid pågående samtalet med Gud och sen den kollektiva, samlande, kraftfulla bönen.

Varje onsdag 18.30 möts vi på Zoom för bön, det är så berikande och befriande. Att få höra flera andra be och stämma in, vi delar saker vi kan be för och andra saker som vi tackar Gud för.

Bönen är på ett sätt enkel, men märkligt nog så svår ibland att få till.

Men vi hjälper och stöttar varandra, eller hur?

***

Snart är påsken här, den blir annorlunda i år igen.
Vi kan inte samlas till stor högtid och fest.

Men jag tror att vi kan på olika sätt leva ut och visa Påskens fantastiska budskap.

Kanske det är tid för Påsk + ?

Tänk om vi kan göra något gott för någon annan. Så att påskens kors blir till det fantastiska plustecknet i vår tid.

Så vad blir ditt + ?

2021-03-02

Är det tid att fasta?

I söndags hade vi gudstjänst utifrån Esters bok, där Ester uppmanar det judiska folket att fasta. Fasta är något som återkommer i Bibeln, men när är det tid för det? Och hur gör man? Lyssna och häng med på gudstjänsten nedan. Där får du några praktiska råd i slutet på predikan.

***

Vi fick också i söndagens gudstjänst välkomna en medarbetare till församlingen: Christina ”Chrisse” Johansson. Hon ska arbeta med barn och familj. Tacksam att teamet växer och att vi kan få fortsätta utveckla vårt arbete.

Jesus sa: Be om arbetare.

Så gör vi.

Och han svarar på bön. Amen.

***

Vet inte om du sett att vi kör igång en äktenskapskurs nästa vecka. Man kan anmäla sig till lördag.

Det känns bra tajming på den.

Att man under denna tid kan investera och slipa på dessa viktiga relationer.

Förebyggande arbete är ju guld värt.

Det känns som att man kollar grunden på huset, kollar så att den står kvar, inte har börjat krackelera, eller att det är fullt med vatten i källaren. Ja, bilden kanske inte är komplett, men det ligger kanske något i den.

***

Våren är välkommen! Tänk att det är ljust redan innan 07.00. Varmt välkommen!

***

Till sist, glöm inte att du är älskad och värdefull.

En kärlek som är bevisad.

Bibeln säger: ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.” (Romarbrevet 5:8)

En kärlek som är större än allt du bär med dig, en kärlek som ger ett nytt liv. Du kan idag be till Jesus: Jesus, tack att du älskar mig. Jag kommer till dig med mitt liv, med all min synd och skuld. Förlåt mig. Tack för att du älskar mig.

Vet du vad? Jesus hör din bön.

***

2021-02-23

Esters bok!

Det är för en tid som denna.

Vilken förmån att i söndags att få lyssna till Pernilla Öhman som predikade om mod. Nu på söndag fortsätter vi med fasta.

Häng med! (du kan lyssna och se på gudstjänsten nedan.)

***

Är det ett ålderstecken att man tycker om att lyssna på fågelsång? Eller är det bara ett vårtecken? Oavsett så gillar jag det.

***

Träffade Sociala rådet igår kväll. Tacksam över allt arbete som man gör för människor i nöd genom Hjälpkassa och LP. Det blev en kväll med inspirerande och utmanande samtal. Blev ännu en gång påmind över församlingens gemensamma kraft och kallelse. Vi är Kristi kropp. Vilken bild.

Kristi kropp, händer och fötter, hjärta och hjärna.

Alla delar behövs.

***

Vet inte om du är som jag? Att du behöver gemenskap. Och längtar efter att se och höra lite andra människor.

Därför är jag så glad för bibelstudie och bön som gör att vi kan mötas via Zoom.

Det är så enkelt.

Man kan logga in via telefon eller dator, var som helst.

Och det stora är att se glädjen och uppleva gemenskap. Så prova och häng med.

2021-02-16

Tänk vad en sockerbit, en faktura och en ny kavaj kan berätta om dopet! I söndags handlade predikan om just det. En synlig handling som visar på allt som sker i det osynliga. Du kan lyssna och hänga med i gudstjänsten längre ner här i bloggen.

***

Semlan idag satt fint, mandelmassa eller nutella blev den stora skiljelinjen. Vad väljer du?

***

Förra veckan fick jag vittna i en rättegång om en kvinna som Migrationsverket inte trodde var kristen. Jag fick förmånen att döpa henne för några år sen och har följt henne sen dess. Det kändes stort att få vittna om henne. Har sett hennes tro och överlåtelse genom åren och blivit så uppmuntrad av hennes tro under en svår tid.

***

Nu på söndag ska vi börja en ny serie i kyrkan som vi kallar ”För en tid som denna”. Under tre söndagar ska vi studera Esters bok i Gamla Testamentet. Pratade precis med helgens predikant Pernilla Öhman från Trollhättan som är så laddad att få komma till Borås och inleda serien. Häng med på söndag 11.00 på Youtube.

***

Vill önska dig Guds rika välsignelser och glöm inte att du är älskad av Gud.

***

2021-02-09

Imorse hade vi teammöte i kyrkan. Vi bad och planerade.

Allt för att möta de behov och de utmaningar som finns omkring oss just nu.

Bönen och arbetet går hand i hand.

Tacksam att få vara med i detta gäng som gör allt man kan för att arbetet ska gå framåt under denna annorlunda tid.

***

Om några veckor kör vi igång med träffar för Unga Vuxna, det ser vi framemot.

***

Satt med på Barnpalatset i söndags med vår lilla dotter. De målade och tittade på berättelser från Bibeln. Allt på Zoom. Det är där det händer, om du inte hört det tidigare…

***

Att sen få vara med i lovsången och predikan gjorde inte dagen sämre. Underbar sång och sedan lyssna till Patrik Alperud om nattvarden gjorde gott. Du kan se gudstjänsten nedan. Ett tips är att sjunga med i sångerna, det gör något med oss.

***

Ikväll går vi in i andra kapitlet i Markusevangeliet i vår bibelstudie. Ett kapitel med fyra strider, vad är det för strider Jesus väljer och varför? Vad är värt att kämpa för? Only dead fish follow the stream.

Vi ses!

2021-02-02

Solen.

Välkommen!

***

Tacksam att under söndagen få vara med på gudstjänst via datorn. Urban Klintenberg predikade om att dela sin tro med andra. Vilken förmån!

En smittsam tro är en positiv smitta. Mer av det behöver världen. Tänk att du och jag kan sprida den.

Du kan följa med i gudstjänsten nedan.

***

Förra veckan körde vi också igång med Bibelkvällar utifrån Markus evangeliet. Det var ca 40 personer som samlades på Zoom för att studera Bibeln. Vi utgick från det första kapitlet och tänk vad snabbt 40 minuter går när man studerar Bibeln. Det var en start på något som kan bli mycket givande.

Nästa tisdag, 9 februari 19.00, är det dags för andra kapitlet i Markusevangeliet. Länk hittar du i kalendern.

***

Hade förmånen också att i veckan få luncha med vår missionsinspiratör Mika Kosonen och Timo Pellinen som är pastor i den finska Pingstförsamlingen. Att få plocka fram finskan är ett starkt hemligt vapen. Trots det rostiga språket, är jag så tacksam att få träffa kollegorna i stan, tillsammans står vi i arbetet för Guds rike.

***

TBN-studion står nu klar i kyrkan.

Vår ordförande och verksamhetsledare Bo-Kenneth Gustafsson intervjuades igår och programmet ”God morgon” sänds på torsdag 09.00. Gå in på https://www.tbnplay.se/direktsandning/videos/tbn-nordic-live eller så hittar du det på Facebook.

***

Här nedan kan du följa med i gudstjänsten från i söndags:

Gudstjänst 31 januari 2021


8 reaktioner till “Pastorns blogg”

 1. Vad roligt att du har en blogg! Nytt år, nya tider och nya sätt att kommunicera. Är sååå tacksam för
  all teknik som finns även om det är lite knepigt att lära sig det nya. Känns i alla fall att man är med och
  får deltaga.
  Guds välsignelse till dig och familjen!

 2. Tack för detta initiativ! Pastorns blogg?!. Så roligt att vi kan träffas och höras via nätet/zoom bön/youtube gudstjänster mm. Tack alla som tjänar med tid och kunskap! Var välsignade och allt gott till er /Marita

 3. Håller med Gudrun. Roligt att få följa hur arbetet fortskrider och lära känna dig och de andra som är nya i teamet som leder vår församling. Ser fram emot att få lära känna er alla live snart!

 4. Kul att följa dig genom bloggen!
  Gillar liknelsen att bönen är ratten och inte reservhjulet, så viktigt att tänka på.
  Allt gott!

 5. Nutellasemlan överträffade alla förväntningar! Vill man dessutom bli mäktigt mätt är det helt klart rätt val! Tack för en fin gudstjänst i söndags! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *